Zo scoor je beter op een intelligentietest

Zo scoor je beter op een intelligentietest
september 8, 2009 A&V

Zo scoor je beter op een intelligentietest

Een intelligentietest maakt altijd deel uit van een assessment. Hoe zorg je dat je die zo goed mogelijk maakt? Vier tips.

Tip 1: Oefen
Tip 2: Zoek de regels op
Tip 3: Gebruik kladpapier
Tip 4: Houd de tijd in de gaten
Tip 1: Oefen

Tip 1: Oefen
Op veel websites kun je intelligentietesten oefenen, bijvoorbeeld hier, op Intermediair, of een zeer uitgebreide intelligentietest (tegen betaling) op 123test.nl. Je wordt tijdens je assessment in ieder geval getoetst op intellectuele aanleg met testen waarbij je logisch moet denken: cijferreeksen, syllogismen, analogieën en kritisch denken. Staar je niet blind op testen voor ruimtelijk inzicht, zoals deze: kubussen vergelijken. Ruimtelijk inzicht is vooral van belang voor sommige technische functies; dergelijke testen worden niet standaard ingezet tijdens een assessment.

Tip 2: Zoek de regels op
Wel wordt vaak getest op intellectuele vaardigheden. Daarbij is kennis van grammatica en rekenregels belangrijk. Weet je nog uit je hoofd hoe je breuken met elkaar vermenigvuldigt? Hoe je een staartdeling doet? Nee? Dan is een rondje googelen of een tripje naar de bibliotheek verstandig.

Tip 3: Gebruik kladpapier
Bij de meeste testbureaus mag je kladpapier gebruiken en soms ook een rekenmachine (dat laatste kun je van tevoren navragen). Soms vind je een antwoord sneller als je de zaken letterlijk op een rijtje zet.

Tip 4: Houd de tijd in de gaten
Intelligentietests zijn per definitie tijdgebonden, meestal loopt er in het computerscherm een klokje mee. Laat je hierdoor niet opjagen (gokken is niet verstandig), maar wik en weeg ook niet te lang bij een opgave. Realiseer je dat de test zo geconstrueerd kan zijn, dat niemand hem afkrijgt. Er zijn dan simpelweg te veel opgaven voor de beschikbare tijd.

Met deze tips scoor je niet ineens veel hoger op een intelligentietest. Maar je zult je er wel zelfverzekerder en rustiger door voelen en dat is een heel goed uitgangspunt om aan een test te beginnen.

 

Bron: Intermediair & auteur Nicoline Hermans