Ontslag goedkoper na 1 januari

Ontslag goedkoper na 1 januari
oktober 17, 2019 A&V

Ontslag wordt goedkoper na 1 januari

Ontslag goedkoper na 1 januari 2020, maar uitstel is ‘slecht werkgeverschap’
Oudere medewerkers ontslaan wordt vanaf januari 2020 een stuk goedkoper. Hierdoor kunnen werkgevers in de verleiding komen om ontslag uit te stellen. Maar medewerkers kunnen dit wel aanmerken als ‘slecht werkgeverschap’.

Doordat er per 1 januari nieuwe wetgeving ingaat en andere maatregelen aflopen, ontstaat er een situatie waardoor een ontslag ineens een stuk goedkoper kan worden. Dit komt doordat werkgevers vanaf de jaarwisseling minder transitievergoeding hoeven te betalen, soms wel de helft minder. Het gaat hierbij specifiek om medewerkers die ouder dan vijftig jaar zijn.

Dit heeft onder meer te maken met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die vanaf 1 januari ingaat, waardoor de transitievergoedingen omlaag gaan. Ook loopt een speciale regeling voor 50-plussers af, die onderdeel uitmaakte van de Wet Werk en Zekerheid uit 2015. Die regeling zorgde ervoor dat 50-plussers bij ontslag ook een maandsalaris per dienstjaar meekregen. Daarvan is vanaf de jaarwisseling geen sprake meer. Hierdoor kunnen werkgevers in de verleiding komen om een uitslag uit te stellen.

Slecht werkgeverschap
Het uitstellen van een ontslag kan volgens advocaat Mitchell Bathoorn als ‘slecht werkgeverschap’ getypeerd worden, zo zegt hij tegen de NOS. Medewerkers die kunnen bewijzen dat een werkgever doelbewust het ontslag uitgesteld heeft, kunnen dus een sterke zaak hebben bij de rechter. Al is het niet altijd makkelijk voor een medewerker om te bewijzen dat een werkgever bewust gewacht heeft, zeker niet als het ontslag past later in 2020 plaatsvond.

Verschil van 20.000 euro of meer
Toch gaan werkgevers naar verwachting wel gebruik maken van de situatie, aldus de advocaat. ,,Vooral bij oudere werknemers die er langere tijd zitten, wordt ontslag uitgesteld.” Volgens Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS zouden deze overwegingen ook meespelen bij reorganisaties. ,,Als je een personeelsbestand hebt met veel 50-plussers en het kan je 20.000 euro of meer per 50-plusser schelen, dan kan het aardig in de papieren lopen.”

Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zorgt de situatie ervoor dat het juist aantrekkelijker wordt om oudere medewerkers aan te nemen. Het ontslag van een 50-plusser kost vanaf 2020 niet meer dan dat van een jongere medewerker. Ook zouden de ondernemersorganisaties zich niet herkennen in de suggestie dat werkgevers bewust ontslagen uitstellen.

 

Bron: De Ondernemer (17-10-2019)