Kijken werkgevers straks anders aan tegen thuiswerken?

Kijken werkgevers straks anders aan tegen thuiswerken?
april 9, 2020 A&V

Kijken werkgevers straks anders aan tegen thuiswerken door coronacrisis?

Thuiswerken was in Nederland altijd al erg populair, maar door de coronacrisis zit nu bijna iedereen noodgedwongen thuis achter de laptop. Dankzij hedendaagse technieken blijven teams met elkaar in contact en wordt er zo goed als mogelijk doorgewerkt. Maar hoe gaat het als de crisis weer voorbij is?

Thuiswerken was ons sowieso al niet vreemd. Van alle Europese landen is Nederland ‘grootverbruiker’ op het gebied van thuiswerken. 14 Procent van de Nederlandse werknemers tussen 15 en 64 werkt regelmatig thuis. Na Nederland is Finland met 13,3 procent het meest enthousiaste thuiswerkland. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor statistiek van de EU.

Afgezien van bepaalde beroepsgroepen die onmogelijk thuis kunnen werken, zoals bijvoorbeeld verplegers, onderwijzers of mensen in de horeca, zijn er nog steeds genoeg werkgevers die niet staan te springen wanneer werkgevers om een thuiswerkdag vragen.

Onterecht, want de thuiswerkdag is niet alleen maar gunstig voor de werknemer omdat die zijn kinderen naar school kan halen en brengen, de cv-monteur op kan vangen of voor de verandering een keer op tijd bij het avondeten aanwezig is. Juist voor de werkgever heeft thuiswerken een zeer positief effect.

Gaan we uit van normale omstandigheden – dus geen coronacrisis – dan zien we zes voordelen van thuiswerken voor werkgevers.

1. Thuiswerken geeft vertrouwen en creëert een veilige werksfeer
Wanneer je als werkgever argwanend reageert en werkgevers niet vertrouwt met een dagje thuiswerken, moet je eens goed te rade gaan bij jezelf. Wat voor signaal geef je hiermee af? Werkgevers die werknemers wel laten thuiswerken hebben vertrouwen in hun personeel en creëren daarmee een veilige werksfeer. Zo zou het anno 2020 sowieso moeten zijn. Vertrouwen schept loyaliteit en loyale werkgevers zijn goud waard voor een bedrijf. En mochten er toch collega’s zijn die misbruik maken van de situatie, dan kom je daar snel genoeg achter.

2. Goed werkgeversimago
Direct voortvloeiend uit punt 1: een hoge tevredenheid van de medewerker straalt af op de werkgever en draagt zo bij aan een positief werkgeversimago. In tijden waarin werknemers volop baankeuzes hebben, zal een werkgever die wat relaxter in de wedstrijd zit, het verschil kunnen maken.

3. Thuiswerken zorgt voor gemotiveerde en productievere medewerkers
In de regel zijn thuiswerkers extra gemotiveerd en versterkt het hun verantwoordelijkheidsgevoel. Doordat er geen tijd verloren gaat aan reizen, er over het algemeen minder pauze wordt genomen en men geconcentreerder kan werken, is de thuiswerker ook nog eens productiever. Daar kan geen baas op tegen zijn.

4. Thuiswerken bespaart kosten
Iedere werknemer is logischerwijs een verbruiker. Een verbruiker van stroom, van koffie, van water (uit de kraan en bij het doorspoelen van het toilet) en van een werkplek. Wanneer iedereen binnen een bedrijf een dag (of meer) thuiswerkt, scheelt dat logischerwijs in de kosten. Als je dat als werkgever slim inricht en organiseert, kan dat zelfs schelen bij het huren van de bedrijfsruimte waarmee je dus ook weer geld bespaart.

5. Thuiswerken draagt (een stukje) bij aan een beter milieu
Heb je als werkgever een beter milieu hoog op de agenda staan, dan draag je daar met thuiswerken een steentje aan bij. Thuiswerken betekent minder mensen die het openbaar vervoer belasten (ook weleens lekker in de spits) en minder mensen die de auto pakken. Dat lijkt wellicht een druppel op de gloeiende plaat, maar niets is minder waar.

We zien nu al dat luchtvervuiling en CO2-uitstoot afneemt door het noodgedwongen thuiswerken. De gemiddelde fulltime werknemer die 50 kilometer van zijn werklocatie woont en met de auto heen en weer reist, verbruikt ongeveer 1 ton CO2 per jaar. Via de calculator op Woon-werkverkeer.nl kunnen bedrijven en werknemers zelf uitrekenen hoeveel ze per jaar uitstoten. Als miljoenen autorijdende Nederlanders één of meerdere dagen thuiswerken, scheelt dat dus wel degelijk een slok op een borrel.

6. Lager ziekteverzuim
Thuiswerkers zijn minder vaak ziek. Of dat komt omdat ze net wat minder in contact komen met andere mensen, of dat ze na een dag thuiswerken met meer energie de volgende dag naar kantoor komen, maakt niet zo veel uit. Werknemers die een dag thuiswerken zijn vaker tevredener en ervaren minder stress, waardoor ze minder vatbaar voor ziektes zijn.

(Bron: Intermediair, J. Meijbroos)