Twente

Wonen in Twente is een verademing

Wie in Twente woont, woont in of nabij het groen. Dat geldt niet alleen op het platteland, maar ook in de stad. Zo is men met de fiets vanuit de drie grote Twentse gemeenten veel sneller in een natuur- of recreatiegebied dan vanuit Nederlandse steden van vergelijkbare omvang. Buiten de steden liggen authentieke dorpen in een typisch Twents landschap. Bovendien is wonen in Twente relatief niet zo duur. (In Enschede, Hengelo en Almelo bijvoorbeeld is een woning gemiddeld 20.000 euro goedkoper dan in de vijftig grootste steden van ons land, terwijl ze wat oppervlakte betreft zo’n 15% groter zijn.) De Twentenaren zijn over het algemeen loyaal, gemoedelijk, bescheiden, ontspannen en schieten niet snel in de stress. Aan een Tukker weet je precies wat je hebt. Als buren, maar ook als collega’s. Want dezelfde loyaliteit kom je ook op de werkvloer tegen. De arbeidsmentaliteit is er over het algemeen één van: “de schouders eronder en vooral niet te dik doen”.

De Twentse arbeidsmarkt

Vroeger stond Twente bekend om zijn textiel- en metaalindustrie. Een paar reuzen uit die tijd zijn nog steeds sterk aanwezig. Maar tegenwoordig worden de van oudsher sterke ondernemingen als bijvoorbeeld Koninklijke Ten Cate, Eaton Electric, Grolsche BierbrouwerijenVredesteinUrencoTwentsche Kabel en Thales Nederland omringd door tal van andere grote en middelgrote hightech ondernemingen, zoals bijvoorbeeld Koolen Industries, die innovatieve producten en diensten hoog in het vaandel hebben. Namen als NX Filtration, Thuisbezorgd.nl, Demcon, Booking.com en Prescan hebben hun oorsprong in Twente. De grote katalysatoren van die technologische revolutie die zich in Twente voltrekt, zijn de Twentse instellingen voor hoger en wetenschappelijk onderwijs in Twente. Met name de Universiteit Twente en Saxion Hogeschol manifesteren zich als de ondernemende onderwijsinstellingen en staan samen met Novel-T aan de basis van vele succesvolle bedrijven en initiatieven. Bedrijven die zich bezig houden met nieuwe technologieën en innovatieve diensten. Twente is dan ook de meest ondernemende en innovatieve regio van Nederland! 

Cultuur in Twente

Twente bied je allerlei uitgaansmogelijkheden. Ben je liefhebber van kunst. Dan mag je het Rijksmuseum in Enschede niet missen en ben je vast niet weg te slaan bij al die leuke galerieën die je in iedere Twentse plaats wel terug kunt vinden. Hou je van films, dan kun je terecht in de drie grote Twentse steden en sinds kort in de mega-bioscoop Kinepolis Enschede. Voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen in de moderne Grolsch Veste of in het Polmanstadion. FC Twente en Heracles laten hier de harten van hun fans sneller slaan. Muziekliefhebbers komen aan hun trekken in de schouwburgen en muziekcentra in Hengelo, Almelo en Enschede. Maar ook in de vele kleinere zalen en café’s.

Het nieuwe Nationale Muziekkwartier in Enschede is hierbij het noemen meer dan waard. Dit multifunctionele muziek- en theatercentrum vormt dé accommodatie voor een diverse verzameling gebruikers uit alle geledingen van de Twentse muziekcultuur: Poppodium Metropool, Orkest van Gelderland & Overijsselde Nationale ReisoperaKaliber Kunstenschool Twente en het ArtEZ Conservatorium.

Culinair in Twente

Ook op culinair gebied zijn er in Twente tal van geschikte bestemmingen. Van lunchen in het prachtige natuurgebied van De Lutte tot een chique diner in één van de luxe restaurants die Twente rijk is. Maar ook lunchen en dineren in één van de talrijke eetcafé’s of gezellige restaurantjes die de steden rijk zijn kan welkom zijn. Ook de bezoeker die voor hip en trendy in de markt is kan uiteraard in Twente terecht.

Toerisme in Twente

Twente heeft een heel eigen karakter. Kleine dorpjes en stadjes bepalen de charme van de streek waarin Enschede, Hengelo en Almelo de grote steden zijn. Historische gebouwen, pittoreske plekjes . Twente staat er bol van. Beken, watermolenshavezaten, essen, zouthuisjes. Geen streek in Nederland lijkt op Twente. Rust en ruimte in een prachtig intact gebleven coulissenlandschap. Wil je toeristische tips, klik dan door naar de VVV in Twente en Enschede Promotie.

Sport in Twente

Wil je sporten in Twente dan heb je heel wat mogelijkheden. Waterpolo, handbal, volleybal en basketbal worden er op het hoogste niveau gespeeld. En ook FC Twente en Heracles gooien hoge ogen in de nationale voetbalcompetitie. De Military van Boekelo en het CSI in Geesteren zijn echte trekpleisters voor de paardensportliefhebber, terwijl de Enschede Marathonde Triathlon Holten en de FBK-Games een must zijn voor de atletiekfans. Je kunt zelf ook actief tennissen, wielrennen, mountainbiken en bijvoorbeeld golfen. Dat laatste op heel veel unieke plaatsen in het prachtige Twentse coulisselandschap. En wie weet val jij wel voor een unieke Twentse sport: het klootschieten!

Meer weten over toeristische tips en vele andere mogelijkheden die Twente te bieden heeft? Klik dan door naar Twente, het landgoed van Nederland (www.twentejezelf.nl).