Zes bizarre dingen die mensen op hun CV zetten

Zes bizarre dingen die mensen op hun CV zetten
oktober 28, 2013 A&V

Zes bizarre dingen die mensen op hun CV zetten

Zeker in de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om goed over je CV na te denken. Er solliciteren vaak veel mensen op die ene vacature die jij op het oog hebt.

Gelukkig zijn er genoeg positieve tips om je Curriculum Vitae te laten opvallen. Je kunt ervoor zorgen dat je CV in mensenhanden terechtkomt en vervolgens bijvoorbeeld de werkgever overtuigen met een visueel CV.

Bizzare zaken op het CV
Maar je kunt ook te ver gaan en de plank volledig misslaan. De redactie van Business Insider sprak een aantal recruiters en HR-managers over hun vreemdste ervaringen op dit gebied. Zorg vooral dat je geen (taal)fouten maakt op je CV, maar de volgende zes voorbeelden zijn helemaal not done.

1. Een plastic voet
‘Een sollicitant stuurde me eens een plastic voet toe, met de boodschap dat ze graag “haar voet tussen de deur” wilde krijgen’, vertelt Katharine Brooks. ‘In haar sollicitatiebrief maakte ze meer verwijzingen naar de voet, zoals de stelling dat zij de schoen voor deze baan precies zou passen. Dat was dus niet zo.’

2. Een flesje nepbloed
Dezelfde Brooks kreeg van een andere sollicitant eens een CV met een flesje nepbloed erbij. Op het bijgevoegde briefje stond dat de sollicitant bereid was om bloed te zweten voor de baan. Zonder meer creatief, maar waarschijnlijk niet de beste manier om een potentiële werkgever positief te verrassen,

3. Volledige lichaamsafmetingen
Recruiter Gene Gordon kreeg eens iemands volledige lichaamsafmetingen toegestuurd. Het overzicht zag er als volgt uit:
•Height: 5’4″
•Waist: 28″
•Hips: 33″
•Bust: 34″
•Shirt Size: M
•Pant Size: 5/6
•Shoe Size: 8 1/2
•Hair: Reddish black
•Eyes: Earth Green

Gordon voegt aan zijn verhaal toe dat deze gegevens op geen enkele manier relevant waren voor de vacature. Bijna eng.

4. Een inhoudsopgave
Een goede vuistregel is om je CV te beperken tot één pagina. Met twee pagina’s maak je ook nog wel kans, maar alles daarboven is echt not done. Recruiter Mary Massad was dus nogal verbaasd toen ze ooit een CV ontving dat zo lang was, dat de sollicitant er een inhoudsopgave aan had toegevoegd. ‘Een CV moet nooit zo lang zijn dat zo’n inhoudsopgave nodig is’, maakt Massad voor de zekerheid nog maar eens duidelijk.

5. Verslaving aan chocoladecroissants
Net als vreemde statistieken als lichaamsafmetingen, horen ook irrelevante hobby’s en interesses niet thuis op je CV. Carrière-expert Marc Goldman vertelt echter over CV’s waar hij interesses als ‘chocoladecroissants eten’ en ‘Kolonisten van Catan spelen’ op heeft zien staan.

Volgens Goldman doen mensen dit in de hoop een leuk gesprek te kunnen beginnen tijdens het sollicitatiegesprek. Soms werkt dat ook, maar meestal niet. ‘Het is riskant om deze dingen op je CV te zetten, omdat het wel erg frivool overkomt.’

6. Vaardigheid: de papierversnipperaar
Sommige vaardigheden horen thuis op je CV, andere zorgen ervoor dat je niet meer serieus bent te nemen. Auteur Dana Manciagli heeft genoeg voorbeelden voorbij zien komen in haar carrière: begrijpen hoe Microsoft Word werkt, hoe je een faxmachine gebruikt en ruime ervaring met de papierversnipperaar, bijvoorbeeld.