Waarom eigenlijk op assessment?

Waarom eigenlijk op assessment?
juni 10, 2010 A&V

Waarom eigenlijk op assessment?

Sollicitanten op assessment sturen is een zwaktebod, vinden critici: de organisatie durft gewoon niet zelf te kiezen. Coach Nicoline Hermans legt uit waarom een assessment wel nut heeft.

Vanuit het perspectief van de kandidaat is het simpel: ‘De functie vraagt om ervaring A en persoonlijkheid B; ik heb A gedaan en ik ben B. Dat staat op mijn cv en dat heb ik verteld in het sollicitatiegesprek, dus ik ben geschikt.’

Voor de organisatie is het lastiger. Niet alleen is het aannemen van de verkeerde kandidaat een duur geintje, zij krijgt bovendien brieven van tientallen (of honderden) sollicitanten die allemaal claimen precies te passen in het plaatje van A en B. Kies daar maar eens die ene juiste uit.

De assessments van tegenwoordig vinden hun oorsprong in de ‘arbeidsproeven’ van vroeger: in een psychologisch laboratorium werden kandidaten aan allerlei tests onderworpen om te bepalen of zij geschikt waren voor de taken die zij, meestal in een fabriek, moesten uitvoeren. Om reactiesnelheid en oog-handcoördinatie te meten werd bijvoorbeeld de ‘vallende stokken-test’ gebruikt.

Toen de zakelijke dienstverlening de overhand nam, werden intelligentie en persoonlijkheid steeds belangrijker. Deze worden nog altijd uitgebreid getest in assessments.

Uit onderzoek blijkt dat intelligentietests de meeste voorspellende waarde hebben: heeft iemand het vereiste werk- en denkniveau niet, dan is de kans op succes in de functie erg klein. Niet voor niets wordt een intelligentietest meestal als eerste afgenomen, als het assessment uit verschillende rondes bestaat.
De toevoeging van een gestructureerd interview (met vragen die gericht zijn op concreet gedrag) en rollenspellen (de moderne variant van de arbeidsproef) maken de voorspellende waarde van een assessment nog groter, net als persoonlijkheidstests.

Het assessment als selectie-instrument is niet heilig of vrij van fouten, maar geeft meer informatie dan alleen cv, brief en sollicitatiegesprek. Bovendien biedt het rapport aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling in de functie, als de kandidaat aangenomen wordt. Daar kunnen de organisatie én de kandidaat hun voordeel mee doen.

 

Bron: Intermediair & auteur: Nicoline Hermans