Is een concurrentiebeding per e-mail rechtsgeldig?

Is een concurrentiebeding per e-mail rechtsgeldig?
januari 5, 2012 A&V

Is een concurrentiebeding per e-mail rechtsgeldig?

Een concurrentiebeding is alleen geldig als het schriftelijk is overeengekomen. Maar wanneer is aan die eis voldaan?

Voldoet een concurrentiebeding dat per e-mail wordt toegezonden aan de schriftelijkheidseis? Op 8 september 2011 deed de kantonrechter in Dordrecht uitspraak in een zaak die draaide om deze vraag.

Een werknemer was in mei de onderhandelingen ingegaan met een detacheringsbedrijf voor een openstaande vacature. Hij kreeg vervolgens een concept arbeidsovereenkomst toegestuurd per e-mail, met daarin een concurrentiebeding. De werknemer ging daarmee akkoord. Ze spraken af dat hij in dienst zou treden zodra het bedrijf een geschikte opdracht voor hem had gevonden. Dat gebeurde een maand later en hij kon per 1 juli beginnen. De werknemer besloot echter anders: hij wilde deze opdracht aanvaarden als zzp’er en zegde de arbeidsovereenkomst met het bureau op.

Maar volgens het detacheringsbureau mocht hij die opdracht niet als zzp’er uitvoeren, omdat hij gebonden was aan het concurrentiebeding in het contract. De werknemer vond echter dat een concurrentiebeding per e-mail niet ‘schriftelijk is overeengekomen’ en dus niet geldig is. Het detacheringsbureau stapte daarop naar de rechter.

De rechter merkte op dat de bedoeling van het schriftelijkheidsvereiste vooral is dat een werknemer de consequenties van het concurrentiebeding goed kan overwegen. De werknemer heeft de arbeidsovereenkomst met het beding per e-mail ontvangen en is daarmee akkoord gegaan. Dat is volgens de rechter niet anders dan wanneer hij het contract per post had gekregen en in een brief zijn akkoordverklaring had gegeven.

Het concurrentiebeding is dus wel geldig en de werknemer mag een half jaar lang geen werkzaamheden voor de opdrachtgever verrichten.

 

Bron: Intermediair & auteur: Diana Simons