10 Grootste blunders tijdens een sollicitatiegesprek

10 Grootste blunders tijdens een sollicitatiegesprek
augustus 25, 2009 A&V

10 Grootste blunders tijdens een sollicitatiegesprek

Waarschijnlijk weet u wel ongeveer welke acties u een potentiële baan kunnen kosten. Te laat komen op het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld; of de naam van uw gesprekspartner vergeten. Maar het kan altijd erger. Lees en huiver bij deze 10 waargebeurde megablunders.

De waargebeurde verhalen zijn afkomstig van een jaarlijks onderzoek in opdracht van careerbuilder.com, naar de meest schokkende vergissingen van kandidaten tijdens sollicitatiegesprekken. De onderzoekers ondervroegen 3.061 Amerikaanse human resources professionals.

Dit is hun top 10:

1. Sollicitant nam tijdens het sollicitatiegesprek een telefoontje op haar mobiel aan en vroeg daarna aan de interviewer of ze even alleen gelaten kon worden: het was een privégesprek.

2. Sollicitant zei tegen de interviewer dat hij niet lang bij het bedrijf kon blijven, omdat hij waarschijnlijk binnen afzienbare tijd een erfenis van zijn oom zou krijgen – die oom  ‘zag er niet zo goed uit’ de laatste tijd.

3. Sollicitant vroeg de interviewer na het sollicitatiegesprek om een lift naar huis.

4. Sollicitant rook aan zijn oksels op weg naar de ruimte waar het sollicitatiegesprek zou plaatsvinden (in aanwezigheid van de interviewer).

5. Sollicitant kon geen voorbeeld van haar schrijfstijl overhandigen, omdat al haar teksten in opdracht van de CIA waren geschreven en om die reden ‘vertrouwelijk’ waren.

6. Sollicitant gaf toe dat hij bij zijn vorige werk was ontslagen omdat hij de baas had geslagen.

7. Toen een sollicitant werd gevraagd of hij voorafgaand aan het gesprek iets wilde eten, antwoordde hij dat hij geen viezigheid in zijn maag wilde, omdat hij later zou gaan drinken met vrienden (de man heeft kennelijk nooit gehoord van een bodem leggen, red.).

8. Een kandidaat die naar een financiële functie solliciteerde zei tegen de interviewer dat ze van mensen hield, niet van cijfers.

9. Een sollicitant trok tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek de wc door.

10. Een vrouwelijke sollicitant pakte tijdens het gesprek een borstel uit haar tas en begon haar haar te borstelen.