Zo laat je zien dat er een manager in je schuilt

Zo laat je zien dat er een manager in je schuilt
augustus 29, 2011 A&V

Zo laat je zien dat er een manager in je schuilt

Je ambieert een managementfunctie, maar geeft op dit moment nog geen leiding. Wat kun je doen om te bewijzen dat je over leidinggevende kwaliteiten beschikt? Coach Tom Scholte geeft advies.

Hoe gaat dat?
Jeroen is projectmedewerker bij een grote ict-dienstverlener. Begin dit jaar had hij een doelstellingengesprek met zijn leidinggevende. Tijdens dit gesprek heeft hij voorzichtig uitgesproken een leidinggevende rol te ambiëren. Hij vroeg zijn manager om hem bij het realiseren van deze ambitie te begeleiden. Misschien kon hij eens een groter project managen, waarin hij een aantal projectmedewerkers zou aansturen. Zijn leidinggevende reageerde met de opmerking: laat eerst maar eens zien dat je over leidinggevende capaciteiten beschikt. Tja, daar zat Jeroen. Hoe moest hij bewijzen dat hij over deze capaciteiten beschikte als hij geen kans kreeg om zichzelf in een leidinggevende rol te laten zien?

Welke promotie of ambitie je ook voor ogen hebt, je moet andere dingen doen of dezelfde dingen anders doen. Zoals managementgoeroe Marshall Goldsmith al schreef: ‘What got you here, won’t get you there’. Als je als adviseur, medewerker, accountmanager of specialist een managementfunctie ambieert, moet je dingen doen die niet in je functieomschrijving staan vermeld. En uiteraard moet je daarnaast de taken die wél van je verwacht worden, ook heel goed uitvoeren.

3 Tips voor leiders in spé
Er zijn natuurlijk talloze soorten leidinggevende rollen te benoemen, maar in essentie komt het erop neer dat een manager de verantwoordelijkheid heeft om met een team organisatiedoelstellingen te behalen. Hoe laat je zien dat je dit kunt?

Tip 1)
Kansen benoemen en najagen die je afdeling of organisatie meer opdrachten of omzet kunnen opleveren of die de zichtbaarheid van je werkgever vergroten. Je boort nieuwe contacten aan of benoemt business opportunities die zich volgens jou aandienen. Dit uiteraard in overleg met je leidinggevende. Dit is een extern gerichte rol die je op je kunt nemen als die aansluit bij jouw kernkwaliteiten.

Tip 2)
Advies geven dat bijvoorbeeld is gericht op het verbeteren van interne processen en het verhogen van de effectiviteit. Met deze intern gerichte rol draag je bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de producten of dienstverlening van je organisatie. Je kunt ook advies geven over de manier waarop er wordt samenwerkt of over een kostenbesparing die volgens jou te behalen is. Ook hiervoor geldt: maak het jezelf makkelijk. Ga niet op zoek naar iets wat je niet ziet: benoem en anticipeer op dingen die je wel ziet en waarvan je vindt dat er iets aan gedaan moet worden.

Tip 3)
Feedback geven aan collega’s en leidinggevenden. Ultiem leiderschap betekent mensen motiveren: ze complimenteren als ze iets goed doen en ze aanspreken als ze hun afspraken niet nakomen. Met je feedback wil je anderen beter laten functioneren. Dit zal als niet-leidinggevende waarschijnlijk nog niet expliciet tot je takenpakket behoren.

Voor al deze opties geldt dat ze nieuw voor je zijn en van je verlangen dat je uit je comfortzone treedt. Eng dus. Risicovol dus. Kans dat het goed uitpakt en kans dat het niet goed uitpakt. En ook dat laatste is waardevol, want dan blijkt dat je die leidinggevende kant misschien wel helemaal niet op wilt.

Jeroen weet dus wat hem te doen staat: andere dingen doen, of de dingen die hij al doet anders gaan doen. waarbij hij zijn zichtbaarheid en herkenbaarheid (als potentieel leidinggevende) en toegevoegde waarde (als niet-leidinggevende) voor zijn organisatie verder verhoogt.

 

Bron: Intermediair & auteur Tom Scholte