Wet Arbeidsmarkt in Balans per 2020
Checklist WAB: wat je voor 1 januari 2020 geregeld moet hebben
Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zo ver: dan staat de jaarwisseling weer voor de deur. En dat betekent niet alleen champagne en vuurwerk, maar ook de ingang van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die grote gevolgen heeft voor werkgevers en medewerkers. Op deze veranderingen kun je je nu al voorbereiden.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een voorlichtingscampagne gestart om werkgevers en medewerkers te informeren over de WAB en alle veranderingen die hiermee gepaard gaan. Onderdeel van de campagne is een checklist voor werkgevers.
Flexwerkers krijgen sterke positie
Ruwweg komt de WAB erop neer dat flexwerkers meer zekerheid krijgen en mensen in dienst iets minder vastigheid. Dit heeft concrete gevolgen voor de WW-premies, de omgang met oproepkrachten en ontslag. Flexwerkers krijgen door de wetgeving een iets sterkere positie, maar het wordt ook gemakkelijker om iemand te ontslaan. Als werkgever mag je nu meerdere redenen bij elkaar optellen om iemand te ontslaan (de zogenaamde ‘cumulatiegrond’), waar vroeger één reden voor ontslag op zichzelf voldoende moest zijn. Ook mogen werkgevers voortaan drie tijdelijke contracten in drie jaar aangaan, in plaats van drie in twee jaar, zoals nu het geval is.
Voor medewerkers met een oproepcontract geldt dat je ze voortaan eerder moeten oproepen voor werk, namelijk vier dagen van tevoren. Zeg je de oproep binnen die vier dagen af, dan moet je de medewerker alsnog loon uitbetalen over de uren waarop hij of zij was opgeroepen. Op sommige veranderingen kun je je als werkgever nu al voorbereiden: loop daarvoor de onderstaande checklist na.
WAB-checklist: wat je voor januari 2020 kunt doen:
1. Bereid je voor op veranderende WW-premies.
Als werkgever betaal je vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een flexibel contract betaal je een hoge WW-premie. Je moet in de loonaangifte de juiste WW-premie afdragen.
2. Controleer hoe lang oproepkrachten al voor jou werken.
Vanaf 1 januari moet je oproepkrachten die langer dan 12 maanden in dienst zijn een aanbod doen voor een vast aantal uren.
3. Maak je gebruik van payrollmedewerkers? Bereid je dan voor op deze veranderingen.
Door de WAB krijgen payrollmedewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die bij jou in dienst zijn. Als je ook medewerkers inhuurt via een uitzend- of payrollbedrijf, dan kun je dat payrollbedrijf alvast informeren over de arbeidsvoorwaarden van eigen medewerkers.
4. Bereid je voor op de veranderde transitievergoeding.
Vanaf 1 januari moet je bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract een transitievergoeding betalen. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.
Een volledig overzicht van alle veranderingen door de Wet Arbeidsmarkt in Balans vind je op de website van de Rijksoverheid.
Bron: De Ondernemer (17-10-2019)