Waarom solliciteren via Skype vaak niet werkt

Waarom solliciteren via Skype vaak niet werkt
november 24, 2009 A&V

Waarom solliciteren via Skype vaak niet werkt

In Amerika is het dé trend van 2009: solliciteren via de webcam. In een poging HR-kosten onder de duim te houden, laten bedrijven alleen nog de beste drie kandidaten in vliegen. De rest van het maaiveld is dan al afgevallen na een uurtje Skypen. Maar in Nederland – waar afstand en tijdzones geen rol spelen – heeft virtueel solliciteren weinig toekomst.

Verhuizen
Het beste argument voor Skypen in de VS is natuurlijk de afstand tussen werkgever en potentiële werknemer. Heel anders dan in Nederland is het voor Amerikanen heel gewoon om voor een baan naar de andere kant van het continent te verhuizen. Op een doorsnee vacature in New York komen de reacties dan ook evengoed uit Manhattan, als uit Seatlle.

Face-to-face
Maar tijden zijn veranderd en waar het vroeger heel normaal was om twintig kandidaten op kosten van de zaak te laten in vliegen, kiezen werkgevers steeds vaker voor online interviewen. Een volwaardig alternatief voor face-to-face is het niet, maar het komt er dichtbij in de buurt.

Niet blaffen
Een webconference kent vanwege het visuele aspect wel veel regels. Dat is het onderwerp van een recent artikel door Time, waarin behalve richtlijnen ook hilarische missers worden besproken (regel 1: zorg dat er geen blaffende honden bij uw computer in de buurt zijn). Die praktische handleiding is relevant voor iedere zakelijke webcambijeenkomst – en dus de moeite van het lezen waard. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om tijdens het praten naar de camera te kijken, het surrogaat voor oogcontact (en da’s nog behoorlijk wennen, want je ziet dus niet hoe je gesprekspartner reageert op je verhaal).

Zinloos
In Nederland heeft solliciteren via de webcam weinig toekomst. Door de geringe afstanden ben je hier langer bezig met het inrichten van een representabele Skype-omgeving, dan met de reis Zwolle-Amsterdam. Zonde van de tijd dus om een virtuele tussenstap te creëren, als je elkaar ook meteen live kunt ontmoeten.

Bron: 925.nl & auteur Niels Godron