Vlak voor vakantie: nog even op assessment?
Je bent al maanden aan het solliciteren en echt aan vakantie toe. Maar een paar dagen voor je vliegtuig vertrekt, wordt je gevraagd om ‘nog even’ een assessment te doen… Heb je een keus?
Stel je de volgende situatie voor: je bent al maanden hard aan het solliciteren, hebt afwijzing na afwijzing binnen gekregen en bent een paar keer op gesprek geweest. Niet zo motiverend allemaal. Om te ontsnappen aan de sollicitatiesleur en nieuwe energie op te doen, boek je een vakantie. Over een paar dagen vertrek je, lekker twee weken naar de zon. Dan krijg je een telefoontje van de organisatie waar je twee weken geleden op gesprek bent geweest: je bent een van de twee kandidaten die door zijn naar het assessment!
Ze willen graag dat je het assessment nog voor je vakantie doet en vragen je toestemming om rechtstreeks te rapporteren aan de organisatie, dus zonder dat jij het rapport eerst gelezen hebt. ‘Anders loopt de procedure zoveel vertraging op’, leggen ze uit. Hoe kun je hier het beste op reageren?
Dilemma in twee delen
Dit dilemma bestaat uit twee delen. Een: doe je het assessment? En twee: laat je de rapportage ongezien doorsturen? Over die eerste vraag kan ik kort zijn: doe het assessment voor je vakantie, als het even kan. Hiermee laat je zien dat je echt gemotiveerd bent voor de baan en een flexibele instelling hebt. Bovendien gooi je je eigen glazen in als de andere kandidaat wel op korte termijn tijd heeft, een positief advies krijgt en dan ineens de favoriet wordt.
De tweede kwestie is lastiger. Volgens de beroepscode van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) heb jij het recht jouw rapport als eerste in te zien en het doorsturen ervan eventueel te blokkeren. De meeste assessors houden zich aan deze code. Het is dus niet vreemd als je geen toestemming geeft. Maar ook hiervoor geldt: wie weet benadeel je jezelf dan. Probeer daarom tot een compromis te komen. Misschien kan het assessmentbureau het rapport nog voor je vertrek af hebben? Of kan de uitslag per email naar je toegezonden worden, zodat je het rapport op je vakantiebestemming kunt lezen en van daaruit (al dan niet) toestemming kunt geven om het door te sturen.
Maak in ieder geval duidelijk dat je zeker geïnteresseerd bent in de baan en je flexibel wilt opstellen, zodat beide partijen tevreden zijn met de oplossing. Maar laat je niet verleiden tot het geven van toestemming als je je daar eigenlijk niet prettig bij voelt.
Mocht er geen compromis mogelijk zijn, sta dan stil bij de volgende vragen:
- Hoe groot schat ik mijn kans op een positieve uitslag?
- Wil ik de baan zo graag dat ik het risico voor lief neem dat een ongenuanceerd rapport wordt doorgestuurd?
- Wil ik werken voor een organisatie die op deze manier de NIP-code probeert te omzeilen?
Veel succes met het maken van je eigen afweging!
Bron: Intermediair & auteur Nicoline Hermans