Stel jezelf krachtig voor

Stel jezelf krachtig voor
december 8, 2011 A&V

Stel jezelf krachtig voor

Zorg dat je altijd drie projecten paraat hebt waar je trots op bent, zodat je fatsoenlijk antwoord kunt geven op die eeuwig terugkerende vraag: en wat doe jij? Goed voor je geloofwaardigheid en misschien levert het ook nog een nieuwe baan op, betoogt coach Tom Scholte.

  • Zorg voor een overtuigend verhaal
  • Noem projecten waar je trots op bent

Wat doe jij eigenlijk? Hoe vaak wordt die vraag je niet gesteld – bij voorstelrondjes van nieuwe projecten, op verjaardagsfeestjes, tijdens borrels, workshops en congressen. Een eenvoudige vraag lijkt het, want je had hem al verwacht en het antwoord zou er dus vloeiend moeten uitrollen.

Maar nee: ‘Tja, wat doe ik eigenlijk? Van alles’, hoor ik vaak. Of van die antwoorden waar je echt alle kanten mee op kunt: ‘Ik ben een spin in het web’; ‘Ik houd het systeem draaiende’ en, helemaal mooi: ‘Ik houd voortdurend allemaal ballen in de lucht.’ Het ergste vind ik eigenlijk nog: ‘Ik doe veel verkoopgesprekken, maar die wil ik eigenlijk niet meer doen.’ Als er iets is wat je niet meer wilt doen, vertel het me dan ook niet.

Zorg voor een overtuigend verhaal
Wil je jezelf een leuke baan, project of opdracht bezorgen, communiceer dan concreet en selectief. Nee, je hoeft niet te liegen, maar bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als mensen je vragen wat je doet.

Gebruik daarvoor concrete activiteiten en voorbeeldprojecten. Hiermee stuur je de manier waarop mensen je zien: ze weten dan waar ze je voor kunnen vragen en aanbevelen. En als je voor het overleg, de borrel of het voorstelrondje al hebt bepaald wat je gaat zeggen, komt het er ook overtuigender uit. Geen ‘uh’s’ of twijfel meer in je verhaal, maar enthousiasme en zelfvertrouwen: ‘Wat ik nou zo leuk vind om te doen, is het schrijven van offertes.’ Of: ‘Ik krijg energie van het geven van presentaties.’ Mensen hebben behoefte aan zekerheid, specialisten en deskundigheid; biedt ze dit dan ook. Mocht je iets anders willen gaan doen dan wat je nu doet, formuleer dat dan positief: ‘Wat ik graag wil doen is directieleden adviseren over financiële besparingen en efficiency verbeteringen’.

Noem projecten waar je trots op bent
Ook als je niet direct op zoek bent naar een nieuwe baan of opdracht is het werken aan je geloofwaardigheid en reputatie van belang. Zorg daarom dat je altijd drie ‘topprojecten’ kunt noemen. Projecten waar je trots op bent en die symbool staan voor de dingen die je wilt doen. Of voor de dingen waar je goed in bent en waar je nog beter in wilt worden. Projecten waar je met oprecht enthousiasme over kunt vertellen en die de ander vertrouwen geven in jouw kunnen.

Want dat is uiteindelijk wat we zoeken in collega’s: mensen die met plezier, overtuiging en enthousiasme hun werk doen.

 

Bron: Intermediair & auteur: Tom Scholte