Doorstart na een faillissement: wat zijn mijn rechten?

Doorstart na een faillissement: wat zijn mijn rechten?
januari 13, 2011 A&V

Doorstart na een faillissement: wat zijn mijn rechten?

Guus’ failliete werkgever maakt een doorstart en Guus krijgt zijn baan terug. Maar in plaats van een vast dienstverband, krijgt hij een jaarcontract. Dat ook nog eens niet verlengd wordt. Jurist Diana Simons geeft advies.

Vraag
Ik heb vijf jaar gewerkt voor een bedrijf dat failliet ging. Vervolgens nam de doorstartende onderneming mij weer in dienst en kreeg ik een jaarcontract. Inmiddels is dat jaar bijna voorbij en mijn baas wil mijn contract niet verlengen. Ik vraag mij nu af of dit wel kan. Is er geen sprake van een voortzetting van mijn contract?

Guus

 

Antwoord
Telt het arbeidsverleden van de werknemer mee bij een doorstart?
Het was lang niet duidelijk of het arbeidsverleden van een werknemer bij een failliete onderneming mee moest tellen als het bedrijf een doorstart maakte. Dat kan namelijk verregaande gevolgen hebben.

Inmiddels is er voldoende jurisprudentie waaruit blijkt dat het arbeidsverleden meetelt bij een doorstartende onderneming, omdat die kan worden beschouwd als de ‘opvolgende werkgever’. Als een werknemer vóór het faillissement al drie of meer arbeidsovereenkomsten heeft gehad, of al langer dan 36 maanden bij het bedrijf werkte, heeft hij recht op een contract voor onbepaalde tijd bij de doorstartende onderneming.

Na 25 jaar een tijdelijk contract
Het hof Den Haag behandelde op 3 maart 2009 een dergelijke zaak. Die was aangespannen door een werknemer die sinds 1977 in dienst was bij een bedrijf dat in 2004 failliet ging. De werknemer werd toen ontslagen, maar de onderneming maakte een doorstart en de man werd weer aangenomen, nu voor een periode van zes maanden. Die periode werd eenmaal met een half jaar verlengd, toen liet de nieuwe werkgever weten dat het contract van rechtswege eindigde. De werknemer meende echter dat hij recht had op een contract voor onbepaalde tijd, gezien zijn arbeidsverleden bij het failliete bedrijf. Hij had daar immers al 25 jaar gewerkt toen hij van de doorstartende onderneming een contract voor bepaalde tijd kreeg.
Het hof Den Haag stelde de werknemer in het gelijk. Aangezien de man in totaal meer dan 36 maanden werkte bij het bedrijf, was een contract voor onbepaalde tijd ontstaan. Sterker nog: hij had direct al in vaste dienst genomen moeten worden en überhaupt geen tijdelijk contract mogen krijgen van de doorstartende onderneming.

 

Bron: Intermediair & auteur  Diana Simons