Mijn werkgever ontslaat mij voor de tweede keer

Mijn werkgever ontslaat mij voor de tweede keer
oktober 24, 2011 A&V

Mijn werkgever ontslaat mij voor de tweede keer

Eva trad na de doorstart van haar werkgever opnieuw in dienst, maar nu gaat het weer slecht. Hoeveel dienstjaren worden berekend in de kantonrechtersformule voor de ontslagregeling? Tellen de dienstjaren van voor haar tweede indiensttreding ook mee? Diana Simons geeft advies.

Vraag
Vanaf 2001 werk ik bij een bedrijf dat in januari 2009 failliet is verklaard. De curator heeft toen mijn arbeidsovereenkomst opgezegd per 1 maart.  Het bedrijf heeft een doorstart gemaakt en een aantal werknemers, waaronder ik, zijn gevraagd om weer in dienst te treden. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en gaat het wederom niet goed met het bedrijf.  Ik denk dat de kans groot is dat de werkgever binnenkort gaat aansturen op een ontslagregeling.  Tellen bij het berekenen van de kantonrechtersformule ook  de dienstjaren van voor het faillissement mee?

Eva

 

Antwoord
Als er een nieuwe arbeidsovereenkomst moet worden getekend na een faillissement, dan worden de arbeidscontracten van voor het faillissement ook meegenomen in de berekening. Had je bijvoorbeeld al twee arbeidscontracten gekregen voordat de werkgever failliet ging, en kreeg je er na de doorstart weer één, dan moet je volgende contract een contract voor onbepaalde tijd worden. Na drie contracten voor bepaalde tijd moet de werkgever je immers een contract voor onbepaalde tijd geven.

Het zou daarom logisch zijn dat voor het berekenen van de kantonrechtersformule ook aantal dienstjaren van voor het faillissement worden meegenomen. Maar de jurisprudentie blijkt dat daar wisselend over wordt gedacht.

Ik kan je dan ook niet met zekerheid vertellen dat de dienstjaren van voor het faillissement meetellen. Maar ik raad je aan om je op het standpunt te stellen dat de periode voor het faillissement wel meetelt, omdat deze wel meetellen voor het berekenen van het aantal contracten.

 

Bron: Intermediair & auteur: Diana Simons