Ik was freelancer, nu wil geen werkgever mij nog hebben
Het valt Minke na jarenlang freelancen niet mee om een vaste baan te vinden: ze wordt voortdurend afgewezen bij sollicitaties. Els Ackerman geeft advies.
Vraag
Beste Els,
De afgelopen vijftien jaar heb ik als freelancer gewerkt. Op die manier kon ik mijn werk met mijn gezin combineren. De jongste is inmiddels naar school en ik zou graag weer vast in dienst willen bij een bedrijf. Ik vond de vrijheid van het freelancen prettig en handig, maar miste toch altijd de betrokkenheid bij een bedrijf en bij collega’s. Ook het voortdurend bezig zijn met acquisitie van nieuwe opdrachten ben ik nu wel beu. Ik wil gewoon lekker werken en met mijn vak bezig zijn.
Solliciteren is tot nu toe niet erg succesvol. Ik word soms meteen afgescheept met een standaardbrief, maar ontvang af en toe wel een uitnodiging voor een gesprek. Dan kom ik echter niet verder dan de eerste of tweede ronde. De argumenten die ik te horen krijg: het bedrijf is toch bang dat ik binnen afzienbare tijd vertrek en weer als zelfstandige ga werken. Of men vindt de ervaring die ik de afgelopen twintig jaar heb opgedaan niet in overeenstemming met het salaris dat ik vraag. Dat komt dan weer doordat ik als freelancer vaak op ongeveer hetzelfde ervaringsniveau heb gewerkt. Hoe kom ik uit deze impasse?
Minke
Antwoord
Beste Minke,
Je weet natuurlijk ook dat dit niet de beste tijd is om een vaste baan te zoeken, maar in je persoonlijke levensplan klopt het wel dat je nu meer tijd aan werk kunt besteden dan de afgelopen jaren. Waarschijnlijk heb je door het freelancen weinig aan bijscholing gedaan, daar loop je nu tegenaan.
Een professional met twintig jaar werkervaring vraagt een hoger salaris, maar heeft ook meer te bieden dan een starter, dat is duidelijk. Maar bij sollicitaties moet je concurreren met jongere vakgenoten, en als die voldoende inhoud bieden zal de voorkeur van de werkgever vaak naar hen uitgaan.
Drie manieren
Ik denk dat er twee manieren zijn om uit deze impasse te komen. De eerste is uiteraard dat je je gaat bijscholen. Inventariseer wat in jouw vak de bijscholingsmogelijkheden zijn en investeer daarin. Recente cursussen, trainingen en examens op je vakgebied verhogen heel concreet je marktwaarde.
De tweede manier is om je cv eens op een andere manier in te vullen. Je hebt ongetwijfeld klussen gedaan waarmee je resultaten hebt geboekt. En dan bedoel ik meetbare resultaten, die je duidelijk in je cv kunt zetten. Onderwerpen waarmee je in een sollicitatiegesprek kunt aantonen wat je meerwaarde is voor de baan.
Tenslotte – en dat is dan eigenlijk de derde manier – zet je je netwerk in. In de loop van die twintig jaar heb je een uitgebreid netwerk opgebouwd. Dat ga je oppoetsen, je vernieuwt contacten en praat met mensen voor wie je in het verleden opdrachten hebt uitgevoerd. Niet om te acquireren of te solliciteren, maar om de ontwikkelingen bij die bedrijven of instellingen te volgen. Zodat ze aan je denken als er toevallig over drie maanden een vacature ontstaat. Geef jezelf de tijd om deze dingen te doen, je zit niet in een noodsituatie maar je hebt tijd nodig om te oogsten wat je in twintig jaar gezaaid hebt.
Bron: Intermediair & auteur: Els Ackerman