Hoe krijg ik een hypotheek zonder vast contract?

Hoe krijg ik een hypotheek zonder vast contract?
januari 2, 2012 A&V

Hoe krijg ik een hypotheek zonder vast contract?

Marlies wil een huis kopen, maar krijgt bij haar nieuwe werkgever pas na drie jaar een vast contract. Banken willen haar daarom geen hypotheek verstrekken. Is er een oplossing? Paul van der Kwast geeft advies.

Vraag
Ik werk sinds twee jaar op het hoofdkantoor van een groot winkelbedrijf. Ik wil een appartement kopen, maar de bank wil mij geen geld lenen omdat ik nog geen vast contract heb. Dat krijg ik pas na drie jaar. Wat moet ik doen om alsnog een hypotheek te krijgen?

Marlies

 

Antwoord
Banken eisen tegenwoordig een vast contract. Dat is niet anders dan vroeger, maar toen namen ze ook genoegen met een schriftelijke verklaring van je werkgever dat hij de intentie had jou na afloop van je jaarcontract een vast contract aan te bieden. Dat is nu niet meer zo.

Gelukkig is er een vrij simpele manier om als jaarcontracter toch een hypotheek te krijgen, namelijk door een beroep te doen op het Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een NHG-hypotheek is een intentieverklaring van je huidige werkgever om jou in vaste dienst te nemen, wel voldoende. Een NHG-garantie kost eenmalig 0,55 procent (vanaf 1 januari 2012: 0,70 procent) van het hypotheekbedrag en is aftrekbaar. Verder mag je hypotheek niet hoger zijn dan 350 duizend euro. Dat komt exclusief kosten koper neer op een koopprijs van ongeveer 324 duizend euro. Dit maximale bedrag (350 duizend euro) wordt vanaf 1 juli 2012 overigens trapsgewijs verlaagd tot 265 duizend euro op 1 juli 2014. De investering van de garantie verdien je makkelijk terug, want de rente die je betaalt bij een NHG-hypotheek is gemiddeld een kwart procent lager dan bij andere hypotheken – elk jaar weer.

Mogelijk probleem is dat bedrijven de laatste tijd ook terughoudender zijn geworden met het tekenen van zo’n intentieverklaring. En zonder intentieverklaring krijg je echt geen hypotheek.

Ook freelancers en ondernemers – en daar zijn er steeds meer van – kunnen trouwens moeilijk een hypotheek krijgen. Dat lukt alleen als ze kunnen aantonen dat ze de afgelopen drie jaar stabiele inkomsten hebben verdiend met hun onderneming of freelancepraktijk. De overheid mag flexwerken en ondernemen dan aanmoedigen, banken hebben het liefst alleen werknemers met een contract voor onbepaalde tijd als klant.

 

Bron: Intermediair & auteur: Paul van der Kwast