Clichés in vacatures: hoe verwerk je ze in je brief?

Clichés in vacatures: hoe verwerk je ze in je brief?
april 16, 2010 A&V

Clichés in vacatures: hoe verwerk je ze in je brief?

Containerbegrippen als ‘peoplemanager’, ‘hands on’ en ’teamplayer’ maken het de solliciterende mens niet gemakkelijker. Hoe solliciteer je op een vacature waarin dit soort krachttermen de boventoon voert?

Natuurlijk kun je het synoniemenwoordenboek ter hand nemen of jezelf in plaats van administratieve duizendpoot, de ‘spin in het web’ noemen. Zo ontwijk je letterlijke herhaling van de vacature, maar het blijven dan op zichzelf staande begrippen waar een werkgever niet direct jouw meerwaarde uit op kan maken. Een opsomming van dergelijke vage competenties vormt namelijk nog geen informatieve brief. Beter is het om de gevraagde kwaliteiten aan te tonen aan de hand van opgedane ervaring of gevolgde opleidingen.

Ben je bijvoorbeeld écht die ‘peoplemanager’ die ze zoeken, maar ben je wat huiverig om jezelf zo te noemen? Geef dan aan hoe je leiding geeft:

Mijn werkwijze kenmerkt zich door een resultaatgerichte en pragmatische aanpak, waarbij ik op een coachende manier gunstige voorwaarden schep zodat mijn medewerkers hun werk optimaal kunnen doen.

Zo geef je precies aan hoe jij tegen leidinggeven aankijkt.

De ‘salestijger’ is ook een bekend label dat je niet snel op jezelf plakt. Toch kun je duidelijk maken dat je over een salestalent beschikt, zonder als gladde tweedehandsautoverkoper over te komen.

Vasthoudend, zonder opdringerig te worden, zo is mijn aanpak goed te omschrijven.

Of:

Het onderhouden en uitbreiden van een relatienetwerk is een tweede natuur voor me geworden. Een persoonlijke en doelgerichte benadering helpt mij targets te behalen.

Richt je dus op de kwaliteiten die jou tot die ’tijger’ maken!

Het impliciet noemen van de gevraagde eigenschappen en ervaring vereist enige creativiteit van jou als sollicitant, maar daar word je voor beloond. De ontvanger van je sollicitatiebrief en CV ziet meteen dat je begrijpt wat een competentie inhoudt, hoe deze in de praktijk van belang kan zijn én uiteraard dat je hier ervaring mee hebt. Hoe tenenkrommend het cliché in de vacaturetekst soms kan zijn, zorg dat je in je brief expliciet maakt dat je hier aan voldoet.

Bron: Intermediair & Auteur Niels Bolt