Acht redenen om geen militair aan te nemen

Acht redenen om geen militair aan te nemen
januari 2, 2019 A&V

Acht redenen om geen militair aan te nemen

Onlangs zagen we een interessant artikel op LinkedIn.

Als je in je organisatie minder gedaan wilt krijgen dan moet je vooral geen militairen in dienst nemen. En zo zijn er nog meer redenen te bedenken waarom je mannen en vrouwen die ons land hebben gediend vooral niet in je organisatie moet hebben. Hier komen er een paar:

1. Je wilt graag loshangend zand en geen teams. Militairen zijn bij uitstek teamplayers, die belang hechten aan een goed werkend team, waarbij collega’s werk van elkaar overnemen, elkaar helpen, en openheid en eerlijkheid waarderen. Als je als organisatie niet wilt dat teams goed functioneren, neem dan geen oud-militairen aan.

2. Resultaten zijn overbodig in je bedrijf. Doelgericht onder tijdsdruk werken, dat kunnen oud-militairen. Ze stellen doelen en zullen er alles aan doen om die te behalen. Wil je als organisatie gezapig blijven, doelstellingen op de lange baan schuiven, hou je dan verre van oud-militairen. Want anders loop je het risico dat doelen wel gehaald worden.

3. Werken onder druk is niet de bedoeling. Bij veel organisaties raken werknemers erg gestressed als het wat drukker is dan normaal. Dat zorgt voor ziekteverzuim en burn-out bij de werknemers. Natuurlijk wil je dat als organisatie graag zo houden. Dus huur je geen militairen in die onder uiterst stressvolle omstandigheden goed kunnen blijven functioneren.

4. Slechte plannen zijn de norm. Bij veel bedrijven worden de collega’s lekker bezig gehouden met het schrijven van slechte plannen en het in de papierbak knikkeren van de inhoud van de bureaulades. Die inhoud bestaat uit de slechte plannen die geschreven zijn. Dat is natuurlijk een leuk tijdverdrijf. Neem daarom nooit een militair aan, omdat de organisatie straks opgescheept zit met plannen die wel uitvoerbaar zijn. Militairen waren immers in hun diensttijd voor hun leven afhankelijk van goede plannen. Ze zullen er dus alles aan doen om een idee goed uitvoerbaar te krijgen. En dat betekent dat iedereen echt aan het werk moet. En dat zou een beetje van het goede teveel zijn.

5. Ongemotiveerd personeel maakt het bedrijf zo uniek. Klagende, zeurende mensen bij de koffieautomaat en collega’s die de kantjes eraf lopen. Dat is natuurlijk de charme van jouw afdeling. Militairen hebben veelal de eigenschap om motiverend te kunnen optreden, om het beste uit anderen te halen. En dat wil je niet, omdat de unieke sfeer in je bedrijf dan verdwijnt. Want motivatie is niet aan jou besteed.

6. Meer doen dan nodig is overbodig. Je hebt op je afdeling het liefst mensen die niet het risico willen nemen om hard te werken. Daarom is het raadzaam om geen militairen aan te nemen, want die willen nog wel eens meer doen dan wat gevraagd wordt. En dat straalt negatief af op de rest van de collega’s, want stel je voor dat zij iets van die werk-ethiek overnemen.

7. Besluitvorming gaat traag en dat moet zo blijven. Natuurlijk wil je niet dat er snel besluiten genomen worden. Want je hebt net allerlei dure vergaderruimten ingericht, en het zou zonde zijn als die ongebruikt blijven. Daarom blijf je het liefst oeverloos vergaderen, zonder dat een besluit valt. Daarom maak je geen gebruik van militairen die met handige besluitvormingsmodellen een goede beslissing kunnen nemen.

8. Van actie schrikt de organisatie. Actie ondernemen is iets dat je zoveel mogelijk vermijdt, want buiten de comfortzone komen, is niet de bedoeling. De actiegerichtheid en de ‘getting-things-done-mentaliteit’ van militairen is dan iets wat je als organisatie niet binnen je muren wilt hebben. Zomaar projecten beginnen en tot een goed einde brengen is een gruwel. Een oud-militair aannemen is dan ook ongewenst.

Je ziet het. Er zijn veel valide redenen om geen militair aan te nemen. En zeker als je een organisatie hebt waarin verandering wordt verafschuwd is het aan te raden om zeker niet in de vijver van oud-militairen en veteraren te vissen. Die zijn immers gewend om te dealen met veranderende omstandigheden. Hou die veteranen dus buiten de poort, want dan weet je zeker dat alles bij het oude blijft.

 

Datum: 02-01-2019