1 juli: het nieuwe arbeidsrecht
Vandaag, 1 juli 2015, is het zo ver: de wetswijzigingen op het gebied van het arbeidsrecht gaan in. De belangrijkste wijzigingen zetten we op een rij:
De vaststellingsovereenkomst
De werknemer heeft vanaf vandaag 14 dagen bedenktijd. Hij kan de vaststellingsovereenkomst (of “beëindigingsovereenkomst”) in deze periode eenzijdig en zonder opgaaf van reden annuleren. De werkgever moet de werknemer ook op zijn 14 dagen bedenktijd wijzen – en dat moet schriftelijk, in de vaststellingsovereenkomst zelf.
De ketenregeling
Vanaf vandaag heeft de werknemer al na 2 jaar recht op een vast contract (dat was vroeger na 3 jaar). Pas na een break van 6 maanden begint een werknemer met een schone lei (dat was vroeger al na 3 maanden).
De ontslagroute
Vanaf vandaag geldt voor ieder ontslag een heldere ontslagroute: de werkgever moet OF naar de kantonrechter, OF naar het UWV. Welke route? Dat hangt ervan af. Maar de werkgever kan in elk geval niet meer zelf kiezen.
De scholingsplicht
De scholingsplicht verplicht de werkgever om zijn werknemers cursussen en opleidingen te laten volgen die noodzakelijk zijn voor een goede uitoefening van de functie van de werknemer.
De transitievergoeding
Bij ontslag krijgen (vaste en tijdelijke) werknemers vanaf 1 juli een vergoeding, ook wel de transitievergoeding genoemd. Deze transitievergoeding kunnen werknemers gebruiken voor de overstap naar een andere baan, bijvoorbeeld door een cursus te volgen. Dit vervangt de kantonrechtersformule.